Slijtage van cilindervoeringen, krukpen- en hoofdlagers als gevolg van een slecht geïsoleerde meetsonde van een diesel generatorset, categorie II.

Oorzaak en gevolg

Een slecht geïsoleerde meetsonde aan een dieselmotor zorgde voor een spanningsverschil tussen het stilstaande motorblok en de draaiende krukas van de dieselmotor, waardoor vonkvorming ontstond tussen de hoofdlagerschalen en de draaiende krukas.

Door het inbranden van de lagerschalen kwamen metaaldeeltjes vrij uit de schalen en de krukas, die slijtage in lagers, krukas en cilindervoeringen veroorzaakten.

Alle lagers moesten worden vernieuwd, de krukas moest worden gedemonteerd, gereinigd, gepolijst en gericht.

Hierdoor was het noodzakelijk om alle cilinderkoppen en de zuigers met drijfstang te verwijderen.

Verder moest het motorblok hydraulisch worden gelicht om de krukas te kunnen demonteren en later weer te kunnen aanbrengen.

Uiteraard werden behalve het defecte meetpunt alle meetpunten gecontroleerd, ook bij de andere opgestelde motoren.

cilindervoering-b9_01_full

De slijtage van de cilindervoering.

drijfstanglager-b9_02_full

De slijtage van een lagerschaal van de krukpen.

dieselenginebook

Het nieuwe Dieselmotorenboek

Bekijk het nieuwe dieselmotorenboek

De tweede geheel herziene druk van dit tweedelige boek, april 2011, is bedoeld voor iedereen die in zijn werk op wat voor manier dan ook in aanraking komt met dieselmotoren voor de voortstuwing van schepen of voor het opwekken van elektriciteit.

Lees meer »
dieselenginebook

Nieuws van de schrijver

De dieselmotorfabrikanten

Het productie niveau is nog steeds aan de lage kant. Wie zijn de marktleiders voor de verschillende dieselmotor categorieën?

Lees meer »
dieselenginebook

Onderwerp van de maand

Slijtage van cilindervoeringen

Onvoldoende isolatie van elektrische systemen kan ernstige schade veroorzaken aan cilindervoeringen en krukpen -en krukaslagers.

Lees meer »
dieselenginebook

Special

Aardgas als brandstof voor dieselmotoren

Aardgas is de ideale fossiele brandstof om de uitstoot van schadelijke emissies van uitlaatgassen sterk te beperken en ook om de onderhouds -en reparatiekosten aanzienlijk te doen verminderen.

Lees meer »